Cvetje dehti v jutranji megli in sveče oddajajo mehko svetlobo … Mnogo jih je. Grobovi so prekriti s svečami, kot bi s svetlobo skušale oživiti pokojnike, ki tam počivajo. Lepo jih je gledati zvečer, ko grobove prekrije tema in jih razsvetljuje njihova nežna svetloba. A ko sveče pogorijo, se pokaže hladna resnica. Smetnjaki, polni pogorele plastike, na grobovih preveč plastičnih sveč, ki prej kazijo kot lepšajo grob.
V preteklih dneh se je prodaja sveč zelo poveča. Kot da bi mislili, da bomo s prižiganjem sveč prižgali tudi spomine. Pa temu ni tako. Spomini na umrle živijo v naših mislih, srcu in ob klepetu s prijatelji in domačimi. Pokojni so vedno z nami, ne glede na to, koliko sveč jim prižgemo.

Da bi obvarovali naravo pred odpadno in nepotrebno plastiko, smo na OŠ Šenčur z učenci spregovorili o tem, koliko odpadne plastike nastane pri uporabi sveč. Dogovorili smo se, da bomo letos svečke prižgali drugače. Komunalno podjetje iz Kranja nam je prijazno ponudilo kamenčke, ki so jih učenci od 1. do 9. razreda okrasili z risbami svečk, napisi in rožami. Vsak je imel svoj motiv in zelo radi so ustvarjali. V projektu z naslovom Sveče lahko gorijo tudi drugače so sodelovali učenci centralne šole Šenčur ter podružničnih šol Olševek in Voklo.

Ko je bilo delo končano, smo postavili stojnico in sveče ponudili staršem. Če je kdo želel, je priložil prostovoljni prispevek za Šolski sklad.
Na stojnici so sodelovali tudi učenci, ki so ponosno pokazali svoje izdelke in bili še toliko bolj veseli, če je kdo prispeval tudi kakšen evro v skrinjico. Zbrali smo veliko prispevkov. Odločili smo se, da bomo prispevke namenili zobni preventivi ter učencem kupili zobne krtačke in zobno pasto. Iskreno se zahvaljujemo vsem, ki ste prispevali v šolski sklad.

Letos smo »drugačne svečke« ponudili prvič, a če smo z akcijo vsaj malo zmanjšali število prižganih sveč na grobovih, je bil naš namen dosežen. Učenci pa so se naučili, kako pomembno je čisto okolje za zdravje in dobro počutje vseh nas ter da lahko z majhnimi koraki skupaj dosežemo velike spremembe. In prvi korak je bil storjen!

Štefka Svetelj

(Visited 13 times, 1 visits today)
Dostopnost