V soboto, 4. marca 2023, so se naši nadarjeni in radovedni učenci v družbi učiteljev zgodovine odpravili na strokovno ekskurzijo na Pivško.

Spoznavali smo naravne in družbene značilnosti dinarsko-kraških pokrajin. Ogledali smo si vojaški muzej Park vojaške zgodovine, kjer smo si pod vodstvom kustosinje Ane ogledali številne tanke, topove, podmornico, helikopterje in drugo vojaško opremo, ki so jo uporabljali vojaki. Učenci so jo z navdušenjem poslušali in veliko spraševali. Podrobno smo se seznanili tudi z osamosvojitvijo Slovenije. Na koncu smo se povzpeli še na bližnjo vzpetino Sv. Primož, kjer je že v prazgodovinskem času obstajalo gradišče, Italijani pa so v medvojnem obdobju tam zgradili sistem obrambnih utrdb Alpskega zidu. Pri vhodu v bunkre smo si nadeli čelne svetilke in se odpravili vanje. Bila je zelo zanimiva izkušnja.

Učitelji bi želeli vse učence pohvaliti, saj so izkazali veliko vedoželjnosti in poznavanja vojaške zgodovine ter se izredno lepo obnašali, za kar so bili pohvaljeni tudi s strani vodnice Ane.

Učitelji zgodovine Maja Sirše, Boštjan Gradišar in Olga Tomažič.

 

(Visited 73 times, 1 visits today)
Dostopnost