V sredo, 12. oktobra, smo se nadarjeni in radovedni učenci odpravili na strokovno ekskurzijo na Kras. Za ekskurzijo je bilo veliko zanimanja; tako da smo mimogrede napolnili avtobus.

Raziskovali smo tipično kraško pokrajino. Najprej smo se ustavili  v Lokvah, najstarejši slovenski pršutarni, kjer smo okušali odličen pršut; pokazali pa so nam tudi velike zaloge  pršutov. V omenjenem kraju smo si še ogledali čudovito cerkev svetega Mihaela, ki jo je s freskami poslikal znani slovenski slikar Tone Kralj.

Težko smo pričakovali obisk Kobilarne Lipica. Občudovali smo plemenite konje lipicance, ki smo jih lahko tudi pobožali. Vodička nam je pokazala in razložila, kako poteka delo v konjeniškem parku.

Rahlo utrujeni smo se ustavili še v Štanjelu, kjer smo se sprehodili po ozkih mestnih ulicah ter spoznavali kraško arhitekturo. Ogledali smo si eno najstarejših mestnih hiš ter čudovit Ferrarijev vrt.

Eden izmed ciljev ekskurzije je bilo tudi fotografiranje. Učenci bodo skupaj z učiteljico Manco Herlec pripravili razstavo, na kateri bo vsak učenec razstavil dve najlepši fotografiji. Motive bodo med šolskim letom uporabili pri likovnem pouku.

Zvečer smo se polni vtisov vrnili domov. Od tega dne nam je čudovita kraška pokrajina še bolj blizu; prav gotovo se bomo tja še vračali.

Učence smo spremljale psihologinja Mateja Potočnik Poljanšek ter učiteljici Manca Herlec in Nada Kralj.

(Visited 57 times, 1 visits today)
Dostopnost