Nadarjeni in radovedni učenci smo se odpravili na geografski tabor za nadarjene in radovedne učence. V petek, 8. septembra 2023, nas je avtobus pobral pred Osnovno šolo Šenčur in nas odpeljal proti Zgornjesavski dolini vse do slovensko-avstrijsko-italijanske meje, kjer se nahaja CŠOD Planica. Po uvodnih navodilih vodje centra, ge. Mine, smo se namestili po sobah in že bili pripravljeni za akcijo: učitelji so nas razdelili v dve skupini.

Prva skupina se je odpravila na ogled Nordijskega centra Planica, modernega skakalno-tekaškega centra, kjer se urijo naši smučarski skakalci in tekači na smučeh. Spoznali smo ledeniško dolino Planica, bogato zgodovino smučarskih skokov, in se povzpeli po 1191 stopnicah na vrh letalnice bratov Gorišek, ki vsako leto marca gosti tekme v smučarskih poletih. Na vrhu smo se vsi soglasno strinjali, da imajo smučarski skakalci zelo lep razgled.  Medtem si je druga skupina izposodila kolesa in kolesarsko opremo ter se po nekdanji trasi železnice, ki je danes spremenjena v kolesarsko pot med Mojstrano in italijanskim Trbižem, odpravili do Gozda Martuljka, kjer so si ogledali Spodnji Martuljški slap. Ker so bili zelo hitri, so v Kranjski Gori zavili še do umetnega jezera Jasna na sladoled. Po večerji je sledil še geografski večer: izvedli smo živi zemljevid Zgornjesavske doline ter se tako seznanili z glavnimi značilnostmi doline.

Tudi sobota je imela na sporedu zanimiv program: po zajtrku smo se ponovno razdelili v dve skupini; prva skupina je odšla v bližnji gozd, kjer so plezali na drevo, postavljali bivake iz gozdnega materiala ter se učili planinske vozle. Druga skupina je ostala v jedilnici in se lotila kuhanja. Prelevili smo se v vrhunske poznavalce slovenske kulinarike ter po receptu pripravili joto, okusno jed iz zelja, mesa in krompirja, ter za sladico še pehtranovo potico. Vmes smo se zamenjali, tako da smo vsi preizkusili vse. Kot se za dobre kuharje spodobi, smo skuhane dobrote tudi poskusili in se soglasno strinjali, da smo skuhali najboljšo joto in potico. V popoldanskem času smo zamenjali petkovi skupini; tisti, ki so si ogledali Nordijski center Planica, so šli na kolesarjenje, petkovi kolesarili pa so si ogledali Nordijski center Planico. Zvečer smo se odpravili še na nočni pohod do naravnega rezervata Zelenci in se v soju čelnih svetilk vrnili v CŠOD.

V nedeljo pa smo najprej spakirali stvari in se zbrali na igrišču. Tokrat smo se odpravili na pohod proti ledeniški dolini Tamar, kjer smo preko terenskega dela spoznavali značilnosti ledeniške doline, se seznanili z osnovami orientacije na terenu ter preizkusili v opravljanju intervjujev. Čas je hitro mineval, zato smo se odpravili nazaj proti Planici, kjer se nam je tik pred odhodom zgodil zanimiv pripetljaj: zaradi počene pnevmatike na avtobusu, smo imeli še dodatno uro druženja, ki smo ga izkoristili za igre z žogo. Malo utrujeni, vendar z zelo lepimi spomini, smo se v poznih popoldanskih urah vrnili nazaj pred OŠ Šenčur.

Učitelja Maja Sirše in Boštjan Gradišar.

(Visited 80 times, 1 visits today)
Dostopnost