V sredo, 27. septembra 2023, smo se nadarjeni in radovedni učenci odpravili raziskovati grad Brdo, prvi renesančni dvorec na Kranjskem. Ker pa je september posvečen tednu trajnostne mobilnosti, smo se na izlet odpravili kar s kolesom.

S kolesom smo se v popoldanskih urah izpred Osnovne šole Šenčur odpravili proti Visokem, mimo Suhe pri Predosljah in kaj kmalu smo že bili na Posestvu Brdo. Tam nas je pričakala vodička, ki nas je popeljala po čudovitem posestvu. Izvedeli smo marsikaj zanimivega. Najprej smo si ogledali nekdanjo grajsko pristavo, pokriti bazen in grad Brdo, ki je bil zgrajen v 16. stoletju, ko so na naše ozemlje vpadali Turki. Skozi stoletja so v njem živeli različni pomembneži, kot so npr. Žiga Zois, jugoslovanska kraljeva družina Karađorđević in nekdanji predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito. Danes se grad uporablja kot protokolarni objekt, zato vanj nismo smeli vstopiti. Smo si pa zato ogledali čudovit grajski park, v katerem je botanik Karel Zois uredil prvi alpski botanični vrt v okolici. Sprehod po čudovitih drevoredih in ribnikih smo zaključili z ogledom čebelnjaka s panjskimi končnicami znanih slovenskih slikarjev, konjeniškega in kongresnega centra.

Po končanem ogledu smo se s kolesi odpravili nazaj proti Šenčurju. Ker pa smo zelo hitro poganjali pedale in pri tem zelo uživali, smo pot domov nekoliko podaljšali; zapeljali smo se še mimo Luž in Velesovega. Ob prihodu k šoli smo se vsi soglasno strinjali, da bi takšne kolesarske izlete lahko večkrat izvedli.

Boštjan Gradišar, Klavdija Jošt, Maja Sirše

(Visited 67 times, 1 visits today)
Dostopnost