GLASBENI TABOR »ZAPOJ ZAIGRAJ«                             ADERGAS , 8.-10.12. 2023

 

Letos se je za sodelovanje na glasbenem taboru »ZAPOJ IN ZAIGRAJ«  odločilo 20 učencev: 4 iz PŠ Olševek  (4. in 5. razred),  ostali pa iz centralne šole v Šenčurju – od tega 5 iz 5a in b razreda, ostali pa  iz 6b, c in d, 7. b in c ter 9.b razreda. Zadnji dan sta dva  učenca zbolela in tako nas je bilo  končno število 18. Spremljala sva jih učitelja Dane Selan – tudi vodja tabora in Mojca Gabrijel kot  vodja pevske delavnice in korepetitorka.

V petek, 8.12.23 po kosilu smo vsi šenčurski pevci stopili v avtobus, se odpeljali do PŠ Olševek, tam naložili še pevce iz PŠ Olševek in se skupaj odpeljal v Adergas, kjer nas je prijazno sprejel tamkajšnji župnik in upravitelj doma mladine g. Slavko Kalan. Predstavil nam je pravila vedenja, hišni red in način izvajanja obrokov.

Hitro smo se razvrstili po sobah in kmalu začeli z vajami: razdelili smo se v dve skupini: mlajšo- 4. in 5. razred in starejšo – 6-9 r.  Ena skupina je imela pevsko vajo z go. Mojco, druga pa inštrumentalno z g. Danetom. Tako smo se izmenjavali na vajah do večerje. Po večerji pa smo si ogledali 1. del filma, ki je otroke zelo pritegnil s svojo živahno in pevsko vsebino.  Po filmu je sledila priprava na spanje in nato nočni počitek.

V soboto, 9.12.2023 smo po obilnem zajtrku nadaljevali z vajami. Pri pevskih vajah smo se naučili nekaj novih pesmic, pri inštrumentalnih pa osnove igranja na ukulele in orffove inštrumente. Pred kosilom smo si ogledali še katakombe. Kljub temu, da so nekateri kar s strahom stopili v to »podzemlje« ni bili nič strašnega – katakombe so sedaj osvetljene in pripravljene za oglede.

Popoldne smo nadaljevali  na podoben način, le da smo že izbrali skladbi za zaključni nastop in jima posvetili več vaj, da smo se uskladili v skupnem igranju ukulel, orffovih inštrumentov in petju zbora.

Po večerji pa smo se pripravili na »gala večer« z nastopom gostujočih glasbenih skupin iz naših sob. Vsaka skupina je nastopila s svojo točko in komisija (  učitelja Dane in Mojca) sta imela težko delo z ocenjevanjem izvedb.

Po tekmovanju smo izbrali še kralja in kraljico tega  glasbenega tabora, ki sta nato svečano razglasila zmagovalce. Potem smo si do konca ogledali še 2 del filma in nato odšli spat.

V nedeljo, 10.12. 2023 so po zajtrku učenci izrekli željo, da se udeležijo maše v  samostanski cerkvi. Kdor je želel je izbral ali sprehod ali udeležbo pri maši. Po maši in sprehodu, pa smo si ogledali še samostanski kor – imenovan tudi »nunski kor« – zato, ker je bil ta del cerkve v času samostana pod klavzuro- to pomeni namenjen le sestram dominikankam, ostali niso imeli dostopa. Prisluhnili smo predstavitvi in igranju novih baročnih orgel, spoznali njihovo zunanjost in si ogledali tudi notranjost. Najpogumnejši so lahko tudi zapihali v piščali. Zatem smo še zapeli ob nunskem pevskem stojalu in se nato vrnili k zadnjemu dejanju našega tabora.

Pripravili smo se na zaključni nastop. Vsi smo se zbrali na skupni vaji in vadili izvedbo izbrane pesmi. Ko smo bili pripravljeni, smo izvedli pravi nastop za naše »navidezne« poslušalce. Nekaj  utrinkov z dejavnosti in zaključnega nastopa si lahko tudi ogledate na filmčku, ki ga je sestavil vodja tabora. Po zaključnem internem nastopu sta kralj in kraljica tabora uradno zaključila glasbeni tabor »ZAPOJ IN ZAIGRAJ«. Pomahali smo še » navidezni publiki » v slovo, ter odšli v  sobe,  spakirali svoje stvari in počakali, da nas pridejo iskat starši.

Tako je minil tabor »ZAPOJ IN ZAIGRAJ 2023« od 8.-10-12. 2023 v Adergasu.

Film s tabora je dostopen TUKAJ.

Dane Selan

(Visited 69 times, 1 visits today)
Dostopnost