Lansko leto so naši devetošolci Klara, Gaj, Miha in Urh, združeni v ekipi Neustrašni gorski učenjaki, na državnem tekmovanju Mladina in gore v Postojni pokazali izvrstno znanje in osvojili naslov državnih prvakov. Tradicija veleva, da zmagovalna šola prihodnje leto priredi državno tekmovanje. Zato je na naši šoli v soboto, 20. januarja 2024, potekalo 34. državno tekmovanje Mladina in gore za osnovnošolce in 8. državno tekmovanje za srednješolce Mladina in gore.

Mladina in gore ni zgolj tekmovanje, ampak tudi priložnost za druženje in pridobivanje planinskega znanja za življenje. Gostili smo 18 osnovnošolskih ekip, ki so si udeležbo na državnem tekmovanju zagotovile z najvišjo uvrstitvijo na regijskih kvizih v Račah, Pivki in Tržiču, ter 11 srednješolskih ekip, ki so se na tekmovanje uvrstile neposredno. Šenčur sta zastopali dve ekipi: osnovnošolska ekipa Hribolazci in srednješolska ekipa Neustrašna gorska učenjaka.

Državno tekmovanje se je pričelo s kulturno prireditvijo v Športni dvorani Šenčur, ki so jo za to priložnost okrasili naši umetniki pod vodstvom učiteljice Mance Herlec. Za popestritev programa so poskrbeli člani Otroškega pevskega zbora OŠ Šenčur pod vodstvom učiteljice Mojce Gabrijel in člani Mladinskega mešanega pevskega zbora OŠ Šenčur pod vodstvom učitelja Daneta Selana. Tekmovalce so nagovorili ravnateljica OŠ Šenčur Stanka Naglič, podžupan Občine Šenčur Aleš Perič Močnik in podpredsednik Planinske zveze Slovenije Roman Ponebšek, nato pa sta načelnica Mladinske komisije PZS Ana Skledar in koordinatorica tekmovanja Brigita Čeh nagovorili zbrane učence ter jih razdelili po tekmovalnih skupinah.

Po pisanju tekmovalnih pol, so osnovnošolci odšli v Kranj, kjer so si ogledali kranjske rove. Medtem pa so srednješolski tekmovalci opravili s praktičnim delom, ki je od njih zahteval veliko planinskih veščin in spretnosti. Ob 14.30 uri se je dogajanje znova prestavilo v Športno dvorano Šenčur, kjer je potekal finalni del za osnovnošolce. V finalni del se je uvrstilo šest najboljših ekip. Preizkusili so se v obliki kviza, kjer so morali odgovarjati na teoretična vprašanja in reševati praktične naloge. Vmes smo podelili nagrado za likovni natečaj, ki je potekal na temo »Naj narava ostane za prihodnje rodove.«, in spoznali skritega gosta Dušana Škodiča, raziskovalca planinske zgodovine.

Naslov državnih prvakov so osvojile članice ekipe Planinske brihte z Medvod, naši osnovnošolci so osvojili 13. mesto. Smo pa ponosni na naša nekdanja učenca, Klaro Svetelj in Gaja Strelca, ki sta, združena v ekipo Neustrašna gorska učenjaka, našo občino zastopala v srednješolski kategoriji in osvojila naslov državnih prvakov. Iskrene čestitke!

Organizatorji tekmovanja smo bili: Planinska zveza Slovenije, Mladinska komisija PZS, Zavod za šport RS Planica, Planinsko društvo Kranj, Osnovna šola Šenčur in Zavod za turizem Kranj.

Medijske objave:
Planinske brihte in Neustrašna gorska učenjaka zasijali v polnem sijaju (Siol.net)
PDF Slavili Planinske brihte in Neustrašna gorska učenjaka (Slovenske novice)
Medvoško-kranjska zmaga (Si21.com)
Mladi planinci so se pomerili na državnem tekmovanju (Primorski val)
Medvoško-kranjska zmaga na 34. državnem tekmovanju Mladina in gore (Hribi.net)

Zapisala: Maja Sirše, organizatorka tekmovanja na OŠ Šenčur.

 

(Visited 75 times, 1 visits today)
Dostopnost